Miljøtræn og socialiser din hvalp
Mange nye hundeejere kommer i denne tid hjem med deres nye skønne hvalp. Når vi kommer hjem med en hvalp, vil vi gerne have, at den tilpasser sig vores måde at leve på og derfor er det er vigtigt at man tidligt går i gang med at miljøtræne og socialisere sin hvalp. I mange tilfælde har opdrætteren allerede startet på denne træning, mens de er hos opdrætteren.
Det er også vigtigt, at træningen bliver en god oplevelse for hunden, så tag hensyn til din hvalps temperament og lav træningen, så den er tilpasset din hvalp.
Start hjemme hos jer selv. Har I børn, så introducer hvalp og børn til hinanden og hvis børnene også er små, så vær om dem, især i starten, så hvalpen ikke får en dårlig oplevelse, hvis børnene kommer til at ramme hunden i deres leg uden at ville det. Hos mine bedsteforældre kom der et nyt barnebarn på besøg, som nok har været nogle måneder gammelt. Barnet blev introduceret til hvalpen i sin autostol. Både hund og barn var meget nysgerrige på hinanden og når en baby bliver ivrig, så går arme og ben jo på dem og babyen kom ved et uheld til at slå hunden på snuden, så hunden holdt sig efterfølgende langt væk, når det var mindre børn i huset og der var hele tiden denne frygt for, at hunden måske ville bide et barn.
Dernæst er det godt at introducere den til de lyde og aktiviteter, der er i huset til daglig. Det kan være støvsugning, tv, musik, gryder på komfuret, stille service i opvaskemaskinen, ovnlåger der smækker eller andre elektriske apparater, man bruger i husholdningen. Det er vigtigt ikke at forskrække hvalpen, men lad den undersøge og snuse til tingene og ros, ros, ros, når den gør det godt. Bliver den forskrækket over en lyd, så prøv igen næste dag, evt. mere forsigtigt.
Når hunden er faldet helt til i hjemmet, nok efter nogle dage, så kan man begynde at tage den ud i nærmiljøet, hvor den kan opleve dets lyde, trafik og færdsel. Lad hvalpen bestemme tempoet, den forholder sig til oplevelserne i. Det er vigtigt med stor tålmodighed og selv have en rolig tilgang til opgaven. Og undlad at ynke hvalpen, når den bliver bange, fremelsk det den gør godt, så styrker du den selvtillid og lyst til at prøve nye ting, der så ikke bliver så farlige.
Når den har fået en fortrolighed med det nære miljø, kan man tage hvalpen til nye områder. Man kan udsætte den for mere støj, toge, perroner, broer, ujævne underlag, trapper, trafik, cyklister, knallerter, busser, biler, gående, skateboarder, rulleskøjteløbere, løbere, elevatorer, rulletrapper og lign. Hvalpe er af natur nysgerrige og hvis du er rolig, så vil hvalpen hurtigere komme ud over sin naturlige skepsis og tage det nye ind.
Ude i verden vil den også møde mange forskellige mennesker, børn, andre hunde og forskellige andre dyr. Det er vigtigt, for at få en god socialiseret og rolig hund, at den får lov til at hilse på mange forskellige typer mennesker, unge, ældre, børn, tykke og tynde, mennesker med mærkeligt tøj eller briller og lad den hilse på så mange forskellige hunde., som muligt Husk ikke at tage hunden op, når der kommer en stor, måske lidt voldsom hund, hvalpen er normalt ikke en trussel for voksne hunde, så prøv i stedet at styre slagets gang og lad hvalpen selv tage initiativ til hilsen og lad hilsen være kort, så det ikke bliver en dårlig oplevelse for din hvalp. Bliver din hund meget utryg ved hilsen på mennesker eller andre hunde, så er det vigtigt at fortsætte med at lade den hilse på mange forskellige og samtidig find nogle den er tryg ved og lad den bruge lidt tid sammen med de mennesker og hunde, så den får nogle positive oplevelser og så prøv jer frem med nogle fremmede mennesker og hunde.
Da jeg fik min hund, var han meget bange, hvis der pludselig var nogle forandringer på gåturen, Vi gik mange forskellige ruter, men hvis der pludselig stod en gravmaskine, en pose med aviser eller noget, der blafrede, så gik han helt i bakgear. Jeg brugte metoden med at tale roligt til ham, langsomt nærme mig den ting, han var bange for og selv røre ved den og rose ham, når han nærmerede sig og lade ham snuse til tingen, mens jeg roste ham og først gå videre, når han vidste tegn på, at han havde acceptret det, der nu var der. Det kræver en god potion tålmodighed, især på en travl morgen.
Når hunden bliver godt socialiseret, så oplever man sjældent adfærdsproblemer senere i livet. Den vil være mindre stresset og den udvikler sjældent aggressiv adfærd og du oplever en mere rolig gåtur og adfærd, både ud og ved besøg i hjemmet.
Rigtig god fornøjelse med det nye familie medlem.